Artėjančios šventės dovanoja artimųjų šilumą ir jautriausias emocijas. Jas lydi ne tik neišdildomi šventiniai įspūdžiai, gera nuotaika, tačiau ir smulkūs, bet tikriausiai malonūs rūpesčiai – kaip savo namus užlieti jaukia Kalėdų laukimo nuotaika, ką padovanoti artimiesiems, kaip papuošti namus laukiant gražiausios žiemos šventės, ar ką naujo šiemet patiekti ant šventinio stalo. Linkiu pabandyti porą šventinių receptų.
Moliūgų kisielius
Į verdantį vandenį (2 litrai vandens) suberiame apie 300 g kubeliais supjaustyto moliūgo bei 100 g cukraus ir paverdame 5 min. Supilame 5–6 šaukštus šaltame vandenyje ištirpinto krakmolo. Pagal skonį pridedame citrinos rūgšties arba išspaudžiame citrinos bei įdedame gabalėlį imbiero šaknies ir vėl pakaitiname, kol užvirs.
P. S. Skystam kisieliui – 1 litrui vandens dedami 3 šaukštai krakmolo; vidutinio tirštumo kisieliui – 1 litrui vandens reikia 4 šaukštų krakmolo; tirštam kisieliui – 1 litrui vandens prireiks 5 šaukštai krakmolo.
Silkė su džiovintais vaisiais
Garintas sterkas su daržovėmis
Foliją patepame aliejumi. Supjaustome mažais kubeliais 100 g morkų, 100 g saliero stiebų, 100 g topinambų ir lengvai pakepiname mažame kiekyje aliejaus. Sumaišome su 100 g kepintomis moliūgų sėklomis. Pagardiname druska, žiupsneliu cukraus, pipirais, kuminais.
Paruoštas daržoves sudedame ant folijos, ant jų dedame baziliko lapelių ir sterko filė gabaliukus su oda (apie 300 g). Odą į viršų, kurią apšlakstome citrinos sunka, pagardiname druskos ir maltos ciberžolės mišiniu. Foliją viršuje gražiai užlankstome ir kepame 200 °C orkaitėje 20 min. Iš folijos į lėkštę per vidurį sudedame daržoves, ant jų uždedame žuvį, šalia dedame citrinos skiltelę.
Lašišos filė apelsinų sultyse
Lašišą (4 kepsniai apie 150 g) nusausiname, iš visų pusių pasūdome ir įdedame pipirų. Nesvylamoje keptuvėje gerai įkaitiname šlakelį aliejaus. Kepame atviroje keptuvėje. Kai apskrunda, apverčiame. Pakepiname porą minučių. Pilame iš dviejų apelsinų išspaustas sultis, pabarstome kalendros milteliais, uždengiame keptuvę dangčiu, užverdame, sumažiname liepsną ir troškiname apie 6 min.
Mentele ištraukiame lašišą, jeigu keptuvėje likęs padažas per skystas, pakaitiname atvirai dar porą minučių; jeigu padažas per tirštas – pilame daugiau apelsinų sulčių arba balto vyno ir užviriname.
Lašišą pateikiame aplieję padažu.
Salierų stiebų salotos su persimonais
Salierų stiebus išplauname ir pusvalandį palaikome lediniame vandenyje. Tuomet supjaustome plonais griežinėliais. Didelėje, plokščioje lėkštėje sudedame porą saujų gražgarstės lapų. Ant jų subarstome supjaustytus salierus, supjaustytus du prinokusius persimonus, saują keptų saulėgrąžų sėklų. Užpilui paruošti reikės dviejų šaukštų aliejaus, šaukšto citrinos sunkos, pagal skonį druskos, cukraus ir pipirų bei kitų mėgstamų prieskonių. Paruoštą padažą pilame ant salotų ir pabarstome kaparėliais.
Spanguolių putėsis
200 g perrinktų, gerai nuplautų ir nusausintų spanguolių sumalame, išspaudžiame sunką ir atšaldome. Likusius uogų tirščius užpilame 450 ml verdančio vandens, užviriname ir ant mažos ugnies paverdame 5 min. Nuovirą perkošiame, įdedame 60 g medaus ir išmaišome. Po to suberiame 120 g cukraus ir dar paverdame, kad gautųsi sirupas. Sirupui užvirus plona srovele, nuolat maišant, supilame 60 g manų kruopų. Visą laiką reikia maišyti, kad nesusidarytų gumulų. Ugnį sumažiname ir dar verdame apie 12 min. Po to nuimame puodą nuo ugnies, įpilame spanguolių sunką ir plakame plakikliu tol, kol susidarys šviesiai rausvi putėsiai. Putėsius sudedame į vazeles ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.
Skanių ir įsimintinų švenčių!
Jolanta VELIČKIENĖ,
Senieji Trakai
Šaltinis – http://www.traku-zeme.lt/kuciu-valgiai/#