Klevų alėja, ISSN 2424-5429

Prasidedant žydų Chanukai, gaminame tradicines litvakų latkes: kuo ypatingi šie bulviniai blynai?

 

lzb.lt nuotr.

Bulviniai blynai, kugelis, netgi cepelinai ir šiuo metu ypač išpopuliarėję beigeliai. Visi šie Lietuvoje itin pamėgti patiekalai, istorikų teigimu, ant mūsų stalo atkeliavo iš litvakų virtuvės. Tuo stebėtis nereikėtų – lietuviška ir žydiška kulinarinės kultūros šalyje viena kitą pildė nuo seno ir taip persipynė, kad šiandien jau sunku pasakyti, kas kam padarė didesnę įtaką. Tačiau anksčiau litvakų virtuvė buvo apipinta mitais, vėliau tapo šiek tiek primiršta, o dabar išgyvena tikrą renesansą. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos ekspertai siūlo pažvelgti į išskirtinį žydų gastronominį pasaulį ir išsikepti bulvinius blynus, kuriuos jie vadina latkėmis ir tradiciškai tiekia ant šiemet lapkričio gale prasidedančios vienos svarbiausių religinių švenčių – Chanukos – stalo.

Valgomi su uogiene, o ne grietine

Nors tradicinių litvakų patiekalų ruošimas yra atskira žydiškosios kultūros dalis, kokybiškų ir gardžių šių patiekalų šiandien galima įsigyti jau paruoštų parduotuvėse. Tai tik patvirtina nuolatos didėjantis jų populiarumas, kuris, kaip pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, pastaruoju metu gerokai ūgtelėjo.

„Šiuolaikinis gyvenimo tempas diktuoja savo ritmą ir virtuvėje – žmonės nori mėgautis tradiciniais bulvių patiekalais, bet sugaišti mažiau laiko jų gamyboje. Visi žinome, kad bulvės kelias iki virtimo patiekalu gali užtrukti ir valandą, ir daugiau. Tad vis dažniau pasirenkama kita alternatyva ir įsigyjami kulinarijos meistrų jau pagaminti patiekalai. Vien bulvinių blynų savo parduotuvėse pardavėme beveik keturis kartus daugiau, o kugelio pardavimai ūgtelėjo kone dvigubai“, – sako E. Dapkienė.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad lietuvių taip pamėgti bulviniai blynai, valgomi kaip paprastas ir kasdienis patiekalas, žydams turi ypatingą reikšmę. Jie ragaujami per bene svarbiausią religinę šventę Chanuką, kuri šiemet bus minima lapkričio 28–gruodžio 6 dienomis, ir vadinami latkėmis. Šis pavadinimas tiesiogiai ir reiškia „tarkuotų bulvių blynus“.

„Istoriniuose šaltiniuose latkės pirmąkart paminėtos 1830-aisiais kaip vokiečių virtuvės valgis. Tačiau vėliau jo gamybą perėmė žydai, išpopuliarino visame pasaulyje ir šiandien ragauja per Chanuką. Tradiciškai šie blynai kepami iš tarkuotų bulvių, o tarkiai būna įvairūs – tiek kaip burokinės tarkos, tiek smulkesni. Visgi visi žydai sutaria: latkės kepamos riebiai, gausiai įdedama svogūno. Tuo metu blynai valgomi kitaip, nei įprasta Lietuvoje, – su bruknių uogiene arba obuoliene. Į tešlą taip pat kartais įdedama tarkuotos cukinijos, netgi buroko“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Todėl, kviesdama paragauti bulvinių blynų, kuriais anksčiau ir iki šiol žydai vaišina svečius bei artimuosius, kulinarijos ekspertė dalijasi autentišku jų receptu.

Sočiai ir skaniai: tradicinės litvakų latkės

Reikės: 5 didelių bulvių, 3 didelių svogūnų, poros vidutinio dydžio kiaušinių, poros šaukštų miltų, pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, druskos, juodųjų pipirų, augalinio aliejaus kepimui.

Pirmiausia, paruoškite bulves, jas ir svogūnus sutarkuokite stambia tarka. Tada šią masę sudėkite į drobinį maišelį, šaukštu arba rankomis išspauskite kiek galima daugiau daržovių sulčių. Tuomet dubenėlyje suplakite kiaušinį, jį supilkite į bulvių ir svogūnų masę, įmaišykite miltus. Jei masė vis dar skysta, jų įdėkite papildomai, apie 2 šaukštus. Tada berkite druską, pipirus, viską gerai išmaišykite. Laikas kepti. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, šaukštu dėkite paruoštą tešlą, juo išlyginkite blynų paviršių. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Latkėms iškepus, dėkite jas ant popierinio rankšluosčio. Taip riebalų perteklius nuvarvės. Skanaus!

„Šių blynų tešla taipogi atvira improvizacijoms bei lengvai pritaikoma įprastam lietuvių skoniui. Ruošiant latkes, galima įdėti ir fetos sūrio, saldžiųjų bulvių, varškės ar špinatų. Norintiems blynus valgyti ne su uogiene, verta išbandyti kitokį padažą. Jis gaminamas sumaišius varškę, kefyrą arba natūralų jogurtą, česnaką, druską, cukrų, pipirus ir krapus. Tačiau patarčiau tokias variacijas išbandyti tik bent kartą paragavus tradicinių latkių, kuriomis litvakai mėgaujasi nuo senovės“, – siūlo kulinarijos ekspertė.

klevualeja.lt inform.