Sveika mityba – kelias į gerą savijautą. Apriboti taip mėgstamą ne visai sveiką maistą yra sunku, tačiau nauji įpročiai, pavyzdžiui, sveikesnių produktų pasirinkimas ir reguliarus fizinis aktyvumas gali tapti kasdienybės dalimi ir ugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sveikesnės įvairiausių produktų alternatyvos – vis dažniau pastebimos ir pirkėjų krepšeliuose.
„Jau įprasta, kad siekiantiems kuo sveikiau maitintis, sezoninės daržovės ir vaisiai yra neatsiejami nuo pirkinių krepšelių. Tačiau pastebime, kad pirkėjai aktyviai domisi ir įvairiausių produktų sveikesnėmis alternatyvomis, kurių platų asortimentą esame paruošę. Vietoje pieno perka augalinius gėrimus, mėsą keičia daug baltymų turinčiomis ankštinėmis kultūromis, vietoje grietinės naudoja natūralų arba graikišką jogurtą, o vietoje tradicinio – naudoja ghi sviestą“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad subalansuota šeimos mityba – tai ne tik puikus įprotis, bet ir pavyzdys mažiesiems.
„Įvairaus ir kokybiško maisto vartojimas papildo organizmą vitaminais ir mineralais, leidžia jaustis energingais bei apsaugo nuo įvairių ligų susirgimo rizikos. Tai ypač svarbu vaikams, kurių mitybos įpročiai tik formuojasi. Todėl gamindami kartu su jais, ragaudami įvairiausius naminius patiekalus, galite padėti jiems išsiugdyti sveikos mitybos įpročius, kurie jį lydės visą gyvenimą“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Pasak jos, kelią į sveikesnę kasdieną galima pradėti mažais žingsneliais: pirmiausia – pradėkite skaityti etiketes ir stenkitės sumažinti pridėtinio cukraus vartojimą. Pavyzdžiui, jeigu gerti rytinę kavą arba arbatą mėgstate su cukrumi, o vaikams ryte gaminate saldžius blynelius, pabandykite cukrų pakeisti alternatyviais produktais. Pavyzdžiui, klevų ar agavų sirupu, medumi, košėms ar blynams puikiai tiks ir kiti natūralūs saldikliai – džiovinti ar švieži vaisiai bei uogos. „Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais patarimais, kurie kasdienius mitybos įpročius pavers sveikesniais.
9 sveikesnės mėgstamų produktų alternatyvos
Mėgaukitės juoduoju šokoladu. Pieniškame ir baltame šokolade yra daug cukraus, todėl jeigu mėgstate šokoladą, pakeiskite jį juoduoju. Nedidelis gabalėlis juodojo šokolado organizmą praturtina naudingomis medžiagomis: jame yra skaidulų, geležies, magnio, vario, fosforo, cinko ir seleno, antioksidantų.
Saldainius pakeiskite džiovintais vaisiais. Ne tik vaikai, bet ir suaugusieji mėgsta pasilepinti saldumynais, tačiau daug cukraus turintys saldumynai turi mažai maistinės vertės. Pakeiskite juos džiovintais vaisiais, tokiais kaip mangai, obuoliai, kriaušės ar vyšnios. Jei norite itin sveikos alternatyvos, išbandykite goji uogas, kuriose gausu maistingųjų medžiagų.
Rinkitės sveikesnę torto versiją. Tortai ir pyragai – skamba nuodėmingai, tačiau pasirinkus sveikesnę jų versiją: kepinius be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės, veganiškas desertų alternatyvas, kurių rasti galima ir „Iki“, jais mėgautis galima be sąžinės graužimo. O gamindami rudeniškus saldėsius namuose, nepamirškite panaudoti šviežių vaisių: obuolių, kriaušių, jeigu ieškote egzotiškesnių skonių – papajų ar juodųjų slyvų.
Naminiai traškučiai vakarui prie televizoriaus. Naminius traškučius pasigaminti yra itin paprasta. Be to, tai puikus užkandis norint panaudoti įvairiausių vaisių ar daržovių likučius. Naminius traškučius galite paruošti ne tik iš bulvių, bet ir iš kitų mėgstamų gėrybių: ropių, patisonų, morkų, lapinių ar tradicinių kopūstų, burokėlių, špinatų, obuolių, kriaušių.
Paragaukite šaldyto jogurto. Jeigu norite ledų – vietoje jų geriau rinkitės šaldytą jogurtą, kuriame yra probiotikų, padedančių mūsų virškinimo sistemai. Derinkite šaldytą jogurtą su šviežiais vaisiais arba riešutais.
Pieno kokteilius pakeiskite naminiais glotnučiais. Jei norite pasigaminti sveiką kokteilį namuose – gaminkite jį ir iš daržovių, ir vaisių. Jei norite saldžiau, pasaldinkite riešutų sviestų arba medumi. Tokiuose kokteiliuose gausu baltymų ir maistingųjų medžiagų, o jo skonis išlieka sodrus ir kreminis.
Vietoje bulvių – žiediniai kopūstai. Maistiniu požiūriu žiediniai kopūstai turi mažiau kalorijų ir angliavandenių nei bulvės, be to, juose yra daugiau maistinių medžiagų. Be to, žiediniai kopūstai puikiai imituoja bulvių skonį ir tekstūrą.
Majonezą pakeiskite humusu. Valgomasis šaukštas majonezo turi 95 kalorijas ir 10 gramų riebalų. Tuo tarpu viename šaukšte humuso yra 25 kalorijos, 1,4 gramo riebalų ir 1,2 gramo baltymų.
Vietoje įprasto jogurto – graikiškas. Graikiškas jogurtas yra ne tik gardus, bet ir sveikas. Jame yra daugiau baltymų ir mažiau cukraus nei įprastame jogurte, be to, tai geras kalcio, B grupės vitaminų ir naudingųjų bakterijų šaltinis.
Šaltinis – https://iki.lt/maistas/9-alternatyvos-sveikesnei-mitybai-kuo-pakeisti-majoneza-ar-ledus/