Kai vasaros naktimis per karšta miegoti: pataria, kaip geriau išsimiegoti

Vasaros naktimis, esant karštiems orams, gali suprastėti daugelio žmonių miego kokybė. Karštis ne tik trukdo mums užmigti, bet ir paskatina dažnus prabudimus naktimis, o ryte galime skųstis nuovargiu ir irzlumu. „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė įvardija, kokias klaidas dažniausiai darome eidami miegoti, bei dalinasi naudingais patarimais, kaip džiaugtis giliu miegu net karščiausiomis naktimis.

Kodėl per karščius miegame prasčiau?

„Mes kokybiškai išsimiegame tada, kai mūsų kūno temperatūra nukrinta šiek tiek žemiau, tačiau tai gali būti sunkiau padaryti tomis naktimis, kai vyrauja karšti orai. Mūsų smegenys tarsi gauna signalus, kad kūno temperatūra yra per aukšta, ir būtent tai gali sutrikdyti miego ciklą“, – pasakoja vaistininkas Mindaugas Rutalė.

Jis įvardija ir kitą priežastį, kuri trukdo išsimiegoti per karščius. Pagausėjęs prakaitavimas naktimis gali sukelti diskomfortą, dėl to žmogus dažniau prabunda, bando atrasti patogesnę pozą, taip pat turi nuo odos nusivalyti susikaupusį prakaitą. Būtent tokie prabudimai gali nulemti prastesnę miego kokybę ir nepilnavertišką poilsį.

Dažniausios klaidos einant miegoti per karščius

Prieš einant miegoti vaistininkas pataria tinkamai tam pasiruošti iš anksto. Anot jo, dažniausiai žmonės vasaros naktimis prastai miega dėl per storos antklodės ir uždarytų langų kambaryje.

„Jeigu mes dieną dėl karščių stengiamės laikyti uždarus langus, naktį arba bent vakare patariama palaikyti juos atidarytus. Atidaryti langai leis cirkuliuoti šviežiam orui kambaryje bei taip pagerins miego kokybę. Lygiai taip pat svarbu atkreipti dėmesį į patalynę. Kartais žmonės vasarą miegą su storesnėmis, po šaltojo sezono likusiomis, antklodėmis. Ir, žinoma, atkreipkite dėmesį, ar jūsų patalynė nėra sintetinės medžiagos, nes būtent ji neleidžia kvėpuoti odai ir tik dar labiau paskatina prakaitavimą“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.

Vaistininkas pastebi, kad kartais žmonės prieš einant miegoti suvartoja nepakankamai vandens, todėl vėliau dehidratacija gali padidinti kūno temperatūrą bei taip sutrikdyti miegą. Taip pat vaistininkas išskiria visada galiojančią taisyklę – prieš eidami miegoti venkite sunkaus maisto, nes tai tik dar labiau apsunks miegą.

Patarimai, kaip išsimiegoti net ir karščiausią dieną

1. Tinkama patalynė ir pižama

Vaistininkas pataria rinktis lengvas, natūralaus audinio – medvilnės arba lino – patalynes bei pižamas, jog jūsų oda galėtų kvėpuoti miegant.

2. Prieš miegą išvėdinkite kambarius

„Nakties metu oro temperatūra dažniausiai nukrenta, todėl pabandykite prieš miegą atsidaryti langus, kad kambaryje cirkuliuotų šviežias oras“, – pataria vaistininkas M. Rutalė.

3. Prieš miegą išmėginkite vėsų dušą

Kadangi esant žemesnei kūno temperatūrai geriau išsimiegama, vaistininkas pataria karštais vakarais išsimaudyti po vėsiu dušu. Taip pat galima atvėsinti kūną drėgno vėsaus rankšluosčio pagalba.

4. Prieš miegą išbandykite melatoniną

„Melatoninas padeda sumažinti laiko, reikalingo norint užmigti, trukmę. Šį maisto papildą patariama vartoti 0,5-1 val. prieš miegą“, – teigia vaistininkas M. Rutalė.

5. Gerkite daug vandens

Vasarą labai svarbu išvengti dehidratacijos, todėl vaistininkas primena kasdien išgerti pakankamai vandens. Anot jo, dehidratacija gali apsunkinti miegą, tuo tarpu pakankamas vandens vartojimas išties gali pagerinti miego kokybę.

 

Kamilė Rutkaitė

Naujienos iš interneto